Jump to content

Stockholm Filmfestival 2008


Akerlind

Rekommenderade inlägg

  • Svar 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • Filmstar

Har nu sett 12 filmer på festivalen och har tre filmer kvar. Jag hoppade över Johnny Mad Dog tidigare idag med tanke på att jag inte sovit mycket senaste dygnen plus att jag ska på film vid midnatt också (som jag tror och hoppas är bättre än nämnda film).

 

Här hittas listan över filmer jag sett.

 

EDIT: Nu sett midnattsfilmen som visade sig vara en positiv överraskning, även om jag hoppades på en bra film. Två kvar imorgon...

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

post-22-1228063687.jpg

 

A Festa da Menina Morta (2008)

 

För 20 år sen försvinner och dör en ung flicka. En hund hittar flickans klänning och tar den till sin husse, en ung pojke som efter detta tros vara besatt av flickans själ och han upphöjs därför till helgon. Första halvan kändes som obegriplig smörja. Trots vackra bilder kändes det som pretto på fullständigt fel sätt. Jag förstod noll. Sen nån gång efter halva filmen så kom en fantastisk scen där en snubbe (en indian, om det betyder nåt) går omkring på en utomhusfest - den 20:e festen för den döda flickan och helgonet - och plötsligt börjar den här indian dansa electric boogie. Snart kommer två snubbar till och börjar brejka/slå volter. Helt sjukt. Nånstans där makade sig filmen för min del upp på ett godkänt betyg. Men en mycket märklig upplevelse där jag inte förstod mycket. Väldigt snygg var den dock.

 

3-/5

 

Anekdot från visningen: Ja, inte så mycket att säga, förutom att minsta salongen på Grand knappt var halvfull under visningen av den här minst sagt skumma filmen.

 

PS. Den "internationella titeln" på filmen är The Dead Girl's Feast.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Transsiberian (2008)

 

Brad Andersons förra film, The Machinist, var en helt ok paranoid mysteriethriller. I hans nya film möter vi Woody Harrelson och Emily Mortimer som efter att ha hjälparbetat i Kina bestämmer sig för att ta transsibiriska järnvägen till Moskva på sin väg hem till USA. En bit in på resan får de sällskap av ett ungt och lite halvskumt par, spelade av Kate Mara och Eduardo Noriega. Mmm, filmen är godkänd ganska länge. Harrelson gör en lustig karaktär som både är naiv och kul. Mortimer funkar inledningsvis som hans fru men det ändras efter hand. Många av miljöerna är också riktigt snygga. Bl a en fantastiskt snygg ortodox kyrka i vintermiljö (nån som vet om den finns på riktigt?).

 

post-22-1228066216.jpg post-22-1228066225.jpg

 

Tyvärr tar filmen mot slutet en vändning mot kalkonens rike. Saker och ting händer som man inte kan undvika att skratta åt trots att det ska vara spännande. Ett problem är att Mortimer inte är trovärdig i sin roll då hon ska förställa en fd bad girl som haft problem med droger men som nu gift sig med den kristna Harrelson. Ett annat problem är att handlingen mot slutet är så förvirrad och ologisk att man bara häpnar. Många scener är helt ok och spännande men handlingen och logiken som fört filmen fram till dessa scener är skrattretande. Tyvärr.

 

2+/5

 

Anekdot från visningen: Brad Anderson var på plats och tyckte att Stockholms vinterväder passade som inramning av filmen. Sen skulle filmen börja; det vara bara det att man startade fel film. Leonera gick igång till publikens protester, vissa lät dock höra att "det är en förfilm bara!". Efter fem-tio minuter började till slut rätt film.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

post-22-1228068604.jpg

 

$9.99 (2008)

 

Stop motion-animerad australiensisk film om ett bostadsområde i Sydney där alla har sina stora och små problem. Skön och underfundig humor kännetecknade filmen. Ibland överraskade den med drömsekvenser eller surrealistiska scener (låtsasvänner, livs levande änglar och annat). $9.99 syftar på kostnaden för en bok, som en av karaktärerna köper som ska lära ut meningen med livet. Ja, litet närmare svaret på den frågan kommer kanske filmen. $9.99 är väl en må-bra-film fast med lite svärta. Men nånstans så är det ofta så att en animerad film bara kan göra intryck till en viss gräns. Den kan vara skön och rolig, men nåt riktigt avryck ger den kanske inte. Undantaget är väl Eldflugornas grav. $9.99 får en stark trea. En skön film, helt klart.

 

3+/5

 

Anekdot från visningen: Mja, inte så mycket att säga. Halvbesatt på Saga så där lagom till lunch. Men en skön visning och skön stämning.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

post-22-1228072203.jpg

 

Bi-mong (2008)

 

Jag trodde ett tag att Kim Ki-duk skulle kunna bli en favoritregissör. Jag hade hört mycket gott om Livets hjul och jag hade sett och gillat - hyfsat gillat i alla fall - Soom (aka Breath) på Filmfestivalen förra året. Jag hade i och för sig sågat Hwal (The Bow) men det kändes som ett olycksfall i arbetet. Även Järntrean och den mer våldsamma Seom (The Isle) verkade intressanta (jag har dock inte sett dessa än). Bi-mong handlar om en kille (Jan) och en tjej (Ran) vars liv vävs samman pga att det Jan drömmer blir verklighet för Ran. En klart godkänd början på filmen som har ett upplägg som tilltalar mig. Det är roligt samtidigt som det är mystiskt. Men det leder tyvärr ingen vart. Upprepningar och en handling som rinner ut i sanden är det som följer. Slutet är bitvis snyggt men hade bara funkat fullt ut om filmen som helhet hade varit lika bra. Nu känns filmen inte helt genomarbetad. En svag trea blir det ändå. Bitvis magiskt.

 

3-/5

 

Anekdot från visningen: Jannike Åhlund, fd chef för Göteborgs Filmfestival, som skulle se Phoebe in Wonderland, hade hamnat på fel visning och fick rusa ut när filmen började för att irra in i rätt salong på Saga.

 

PS. Den "internationella" titeln på filmen är Dream.

Link to comment
Share on other sites

  Jojje sa:
Anekdot från visningen: Jannike Åhlund, fd chef för Göteborgs Filmfestival, som skulle se Phoebe in Wonderland, hade hamnat på fel visning och fick rusa ut när filmen började för att irra in i rätt salong på Saga.

Haha, hade du punktmarkerat henne eller nåt, just eftersom att du visste vem och var hon var, och vart hon skulle? :D

 

  Jojje sa:
Anekdot från visningen: Brad Anderson var på plats och tyckte att Stockholms vinterväder passade som inramning av filmen. Sen skulle filmen börja; det vara bara det att man startade fel film. Leonera gick igång till publikens protester, vissa lät dock höra att "det är en förfilm bara!". Efter fem-tio minuter började till slut rätt film.

Öj, var Brad Anderson på ytterligare en visning av filmen?

Link to comment
Share on other sites

Jojje Det är tråkigt att höra att Dream inte verkar bra, har hört det från andra håll också. Ploten lät ju väldigt intressant och nytt, så jag hade förväntningar på den. Å andra sidan betyder inte Kim Ki-duk för mig per automatik en bra film.

 

Jag förmodar att ingen har sett The Good, The Bad, The Weird?

 

Jag var på blixtvisit i Stockholm och tänkte då se en film på förmiddagen. Men, bara en och eländig festivalfilm gick då. Gick till Zita för att se, mot förmodan, om deras vanliga tablå kanske hade något såpass tidigt. Men när jag så springer in där så står Fredrik Sahlin där mitt framför mig, och rätt snart inser jag att journalistkåren har förstört mina chanser.

Link to comment
Share on other sites

Läste att rumänska Megatron vann pris i kortfilmskategorin på festivalen. Lite konstigt tyckte jag då jag såg den kortfilmen och var lite besviken på den. Kändes som att slutet inte var något slut alls och även om den vuxna skådespelerskan var bra och den lilla pojken i filmen var charmig och kanske ännu lite bättre så tyckte jag att handlingen aldrig kom någon vart mot hur den började. Ännu konstigare är att den då vunnit kortfilmskategorin även vid Cannes.

 

Av de kortfilmer som jag såg så gillade jag The Stars Don't Twinkle in Outer Space klart bäst. Slutet på den filmen var ett höjdarögonblick på festivalen för min del.

 

Såg också förra årets vinnarfilm i 50km film, kortfilmen Goda råd, och tyckte även att den var lite sämre än vad man kunde ana. Kändes som att den gick för att vara chamrig, utan att den för den delen var särskilt spontan och äkta i själva charmen. Den var absolut inte dålig, men inte väldigt bra heller.

 

Kul att De ofrivilliga vann publikens pris också. Jag såg den på festivalen och kommer med en recension idag eller imorgon.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Nu när Stockholm filmfestival är över tänkte jag gå igenom filmerna, prestationerna och lite annat smått och gått. Jag såg dessa 16 filmer (i den ordning jag såg dem):

 

JCVD +3/5

The Brothers Bloom +3/5

Martyrs -4/5

Venkovský ucitel -4/5

W. 3/5

Dream +2/5

The Argentine +3/5

Hunger 3/5

Gomorra +3/5

Wendy and Lucy +3/5

Changeling 4/5

The Chaser 4/5

Red -3/5

Surveillance -4/5

Rachel Getting Married 3/5

Frozen River 3/5

 

Bästa film: Changeling och The Chaser

Båda filmerna höll hög klass rakt igenom och Clintan gjorde mig inte besviken, precis som väntat. The Chaser hade jag sett innan festivalen, men den gjorde sig ännu bättre på bio och var kanske lite bättre denna gång.

 

Bästa manliga huvudroll: Josh Brolin (W.) och Michael Fassbender (Hunger)

Brolin övertygar som George W. Bush och får stundtals till sitt porträtt av presidenten på ett slående sätt. Michael Fassbender gör dock en Christian Bale i The Machinist när han hungerstrejkar.

 

Bästa kvinnliga huvudroll: Angelina Jolie (Changeling) och Anne Hathaway (Rachel Getting Married)

Jolie får mycket att jobba med i Clintans nya och gör det bra. Anne Hathaway övertygar minst lika mycket. Andra noterbara prestationer av Morjana Alaoui (Martyrs) och Michelle Williams (Wendy and Lucy).

 

Bästa manliga biroll: Jason Butler Harner (Changeling)

Övertygande skådespeleri av en för mig okänd skådespelare. En prestation värd en Oscarsnominering.

 

Bästa kvinnliga biroll: Zuzana Bydzovská (Vencovský ucitel)

Svårt att välja då det var många starka huvudroller, men få biroller. Zuzana kändes naturlig och äkta och därför stod hon också ut. Hon vann också pris som bästa skådespelerska på festivalen, säger en del.

 

Bästa nykomling: Ryan Simpkins (Surveillance)

Överraskande bra barnskådespeleri av denna unga flicka som övertygar med sitt lugn.

 

Största överraskningen: Martyrs och Surveillance

Att franska Martyrs skulle skapa så starka känslor förväntade sig nog ingen. Surveillance bjöd på skön blandning av Lynch och Coen för att överraska.

 

Största besvikelsen: Frozen River

Inte sämsta filmen, men en av de jag trodde mest på innan festivalen. Sen att den vann Bronshästen gjorde bara att den borde varit bättre. Även lite besviken på W. som inte skapade mer känslor samt The Argentine som mest kändes som uppvärmning då det var första delen av två.

 

Några händelser på visningarna:

 

The Brothers Bloom - Filmen skulle börja kl. 17, men vi började släppas in redan kl. 16.40. De första 20-30 personerna kom in innan man märkte att visningen innan (Gloss) inte hade slutat än. Efter oss släppte de inte in fler. Lägg därtill ett face2face med regissören. Men det var bara att tacka och ta emot.

 

Martyrs - Sen visning som började 23.00 och där regissören hade ett face2face efteråt. Vid en autografskrivning och pratstund med honom fick jag reda på intressanta saker om österrikiska favoriten Angst.

 

Venkovský ucitel - Tre engelsktalande personer fick inte komma in till visningen då de inte hade festivalkort, bara biljetter. Ingen hade informerat dem om att de även måste köpa ett kort var för 220 kr för att få se en film ! De kom dock senare in med nyköpta kort och jag tror de gillade filmen precis som jag gjorde.

 

The Argentine - Killen bredvid mig suckar och andas tungt både före och under filmen. Som om det inte vore nog har han vassa armbågar som irriterar plus att han tar av sig skorna och lägger ena benet över det andra så att ena foten riktas mot mig. En viss odör kändes bland popcornlukten... Andra värsta personen jag suttit bredvid under en biovisning.

 

Gomorra - Filmens författare Roberto Saviano dök upp med runt tio livvakter som hade koll på publiken under ett 10-minuters face2face. Inget speciellt hände, men lite laddad stämning blev det.

 

The Chaser - En man några platser ifrån mig på samma rad andas genom sin näsa så det ger ifrån sig pippande ljud. Som tur var hördes detta endast när filmen skulle börja då det sedan var för mycket ljud som överröstande detta irriterande ljud.

 

Red - Kommer till bion lite för tidigt (en timme) och sätter mig och väntar. När det så är runt en kvart innan filmen ska börja har det samlats mycket människor. Problemet är bara att några bestämmer sig för att strunta i att invänta personalen och går upp till dörrarna istället för att vänta nedanför trappan (Grand 2). De flesta följer då efter. När sedan personalen kommer säger hon att de måste komma ner då hon river biljetterna där (med mig först i kön). Hon går upp för att säga till de övriga (tror jag), men då få lyssnar börjar hon istället riva biljetterna och släpper in dem ! Självklart hamnar jag då bland de sista och får sämre platser. Kanske ingen stor grej, men det är surt att vänta i en timme för att sen se hur andra visar noll respekt och gör som de vill.

Link to comment
Share on other sites

  Czechflash sa:
The Argentine - Killen bredvid mig suckar och andas tungt både före och under filmen. Som om det inte vore nog har han vassa armbågar som irriterar plus att han tar av sig skorna och lägger ena benet över det andra så att ena foten riktas mot mig. En viss odör kändes bland popcornlukten... Andra värsta personen jag suttit bredvid under en biovisning.

 

Gomorra - Filmens författare Roberto Saviano dök upp med runt tio livvakter som hade koll på publiken under ett 10-minuters face2face. Inget speciellt hände, men lite laddad stämning blev det.

 

The Chaser - En man några platser ifrån mig på samma rad andas genom sin näsa så det ger ifrån sig pippande ljud. Som tur var hördes detta endast när filmen skulle börja då det sedan var för mycket ljud som överröstande detta irriterande ljud.

De där två störande personerna stötte nog jag också på under festivalen vid varsitt tillfälle. :D Eller åtminstone en av dem och sen en annan ungefär lika dryg.

 

Lite häftigt med livvakterna också, men ganska mycket förberedelser för en så kort face2face...

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Haha, ja de var säkert på andra filmer. Som tur var blev jag endast drabbad av dem en gång var.

 

De tände också all belysning när de kom in med honom så att de kunde se om något försökte något. Men de visiterade ingen så det hade nog varit ganska lätt att "göra sig av med honom" om man bara hade velat.

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

Yojimbo: Haha, jag har koll på alla. Nä men hon satte sig bredvid mig. Sen när festivalvolontären drog sitt vanliga peptalk om mobiler, Star Audience Award osv så sa han också att om man skulle se Phoebe in Wonderland så skulle man rusa till Saga 2 (vi satt i Saga 3) varvid Jannike låter höra "nämen oj" - och rusar till Saga 2.

 

Angående Brad Anderson så var han där i fem minuter ungefär och pratade lite kort bara. Lite pinsamt dock att de drog igång fel film när han var där (men lite kul också).

Link to comment
Share on other sites

  • Filmstar

La Possibilité d'une île (2008)

 

Innan visningen av Michel Houellebecqs filmatisering av sin roman (Refug som den heter på svenska) var mina förväntningar inte direkt på topp. Jag förväntade mig en skum pretto-film som försökte säga säga nåt om nåt men som inte lyckas pga att den är för otillgänglig. Filmen utspelas dels i närtid och dels långt in i framtiden efter en apokalyps där människan gått under. I den nära framtiden har man börjat experimentera med kloning och att lagra det mentala innehållet av en människas hjärna i en dator för att sen överföra det till en klon. I handlingen efter apokalypsen träffar vi en klon som är en fysisk (och mental?) kopia av Daniel, som vi möter i närtidshandlingen. Där är Daniel sonen (så förstod jag det i alla fall?) till en sektledare som jobbar för att förverkliga kloning och dessutom anser att människa härstammar från rymdvarelser.

 

post-22-1228251414.jpg post-22-1228251421.jpg

 

Mmm, jaha, det var faktiskt aningen bättre än väntat, t ex med tanke på att den bara har fått 4.7 i betyg på IMDb (men det brukar oftast vara de höga betygen som ljuger på IMDb; de riktigt låga brukar man kunna lite på). Men bra är det inte. Det är för torrt och tråkigt. Den låga budgeten (jag förmodar att de hade en låg budget) lyser igenom. Eller så ville inte Houellebecq göra nåt maffigt helt enkelt. Miljöerna är dock bitvis riktigt coola, speciellt naturscenerier och apokalypsmiljöerna i framtiden. Men handlingen segar sig fram. Filmen försöker tala till hjärnan och det funkar nästan aldrig med film (det kan funka när man läser, men på film så måste känslan finnas där). Temat - kloning, vad är en människa, etc? - är intressant men jag behöver nåt mer som lyfter det hela över ett filosofiskt magasin på tv. Inte godkänt men en stark tvåa.

 

2+/5

 

Anekdot från visningen: Riktigt störande (förmodligen bara för mig, haha) var att nånting inte var ordentligt upplinjerad vilket resulterade i att ett smalt parti högst upp på duken visade den nedersta delen av filmen. Ungefär som när bilden rullar på en tv när nåt är fel med synken. Man ser en skarv och sen nästa bildruta. Fast här var det statisk då det givetvis inte rullade. Nån biografmaskinist kan säkert förklara vad som var fel. Störande i vilket fall.

 

PS. Den "internationella" titeln (eller svenska om ni så vill) på filmen är The Possibility of an Island.

Link to comment
Share on other sites

Delta i diskussionen

Du kan svara nu och bli medlem senare. Om du är medlem, logga in för att svara med ditt användarnamn.
Notera: Din post kommer granskas av en moderator innan den blir synlig för andra.

Guest
Svara...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...